HTML

Emlékszünk a grunge-ra?

Mi volt olyan irdatlan jó benne? Miért csak ott? Miért csak akkor? Mi maradt helyette?

Friss topikok

  • rDAVE: a Real Lies szegedi együttesre már mondták a grunge stílust és ráadásul az Ep magyar nyelvű reall... (2010.09.16. 06:00) Magyar grunge?
  • HányÉves: @raszkolnyikov30: teljesen egyetértek Veled. A heroinos hasonlat meg a TCS szám beillesztése csak ... (2009.01.04. 13:48) Love, hate, love ... de tényleg
  • dejavubazz: Cantrell nyilatkozta anno, hogy szamara korantsem volt felhotlen a felvetel, mert betolt elotte eg... (2009.01.02. 17:35) AiC Unplugged: Layne-t magára hagyták?
  • hm: áh vissza fog az térni, a zenében van megújulás mindig, és lesz olyan időszak ahol ismét a grunge-... (2008.12.11. 21:43) Blog egy 10 éve halott stílusról? Igen!
  • hm: szia! de nem csak a rockzenére igaz, Kurt Cobainékat meg fusztrálta, főleg őt hogy belepofáztak a... (2008.12.11. 21:23) Elhippiesedés?

Elhippiesedés?

2007.11.30. 02:25 HányÉves

Igen szép, magyartalan szót használtam címnek, de talán olvasóim tömege megbocsájtja ezt nekem.

Ezt a kifejezést a vegyeskazetta.blog.hu-n olvastam egy hozzászólásban. És rájöttem, hogy egyre inkább illik rám. És persze mindezt a grunge-dzsal is összefüggésbe tudtam hozni...milyen meglepő...

Az elmúlt 18 évben a Metallicá-tól, Pink Floyd-tól a Guns 'n' Roses-en keresztül a Tankcsapdán át szép lassan eljutottam a Paradise Lost-ig, Marilyn Manson-ig majd a Korn-ig és a Slipknot-ig, de közben beleszerettem a grunge-ba, kb 10 évvel annak "divatja" után, és most "tök logikus" módon eljutottam Bob Dylan-ig, Hendrix-ig és a Doors-ig.

Talán van valami a világban, ami - mindegy, hogy nyálas-e vagy nem - képletesen szólva kivisz pár embert a "vadonba". Még ha el sem mozdul a nagyvárosból. Nem feltétlenül a fizikai vadon a lényeg, bár kétségtelen, hogy néha a tökéletes "hatás" elérése érdekében talán szükséges. (Tanulságos lesz a jövő tavasszal kis hazánkba kerülő, Into the wild című Sean Penn mozi, amelyről a már említett, és egyébként szerintem zseniális vegyeskazetta blogon is olvashattok.)

A Pearl Jam-ről még mindig nem készültem fel posztot írni, de annyit azért megjegyzek, hogy a filmhez Eddie Vedder készített azonos címmel soundtrack-szólólemezt...padlót fogtam tőle, nem is tudok mit írni, annyira. Meg kell hallgatni.

Hogy mennyire időszerű a "vadon" felé fordulni talán a következő jelenség is mutatja:

Mostanság többször előfordult velem, hogy valamilyen zenét mutattam teljesen átlagos, 18-25 év körüli fiataloknak, és válaszképpen ők is megtették ugyenezt nekem. Kirívóan sok olyan énekest hallottam emiatt, akinek a hangja és a megjelenése is enyhén szólva zavarba ejtő. (Mivel nem konkrét személyeket vagy zenekarokat szeretnék minősíteni, direkt nem említek neveket, a jelenség a lényeg!)

Hogy miért mondom ezt? Főképp a sok helyen (érthetően?) "agyonfikázott" emo stílusú zenész-palántákon fedeztem fel, hogy nem mindig látszik, milyen nemű emberkékről van szó. Ami önmagában nem lenne baj, de ezek a fiúk-lányok nem természetüknél fogva nőiesek, fiúsak, hanem saját magukat "maszkírozzák" a másik nem arculatára. (Identitászavarukra az is igencsak jellemző, hogy sok emo-zenekar és emo-típusú rajongó letagadja, hogy egyáltalán az lenne...) Éneklés közben pedig - igazodva a "szomorú-stílus" kötelező jellegéhez - olyan, mintha sírnának. Röviden szólva: Olyan hangja van egy hímnemű énekesnek, mintha egy lány a könnyeivel küszködve dalolna. (És természetesen soha semmi bajom nincs, ha egy tényleg szomorú dalt tényleg átérez, és megél az előadója, elég csak pl a Nirvana Unplugged-jára, vagy a Deep Purple-től a When a blind man cries-ra gondolni. De végigvinnyogni egy albumot, 17 évesen, világfájdalommal...nem túl hiteles)

Persze nem vagyunk egyformák, mindenkinek más tetszik. Viszont ha visszatekerem az időt korai kamaszkoromig, ez úgy a 90-es évek elején volt, arra emlékszem vissza, hogy mi ott nagyon keménynek, igazi férfinak akartunk látszani, a csajok meg nagyon felnőtt nőnek. Persze elég hülyén néztünk ki sokszor, de a lényeg, hogy mindkét részről a tiszta ERŐ iránti vágy dolgozott. A fiúk FÉRFIAK, a lányok NŐK akartak lenni. Ezt manapság - a mackófelsős, széken-ülve-térdem-lábfejem-szembenéz-mintha-nyomorék-lennék típusú embereket elnézve - nem mindig látom így. Bár nyilván valami vénember énem jött elő, hiszen szüleink szülei a hosszú haj miatt gondoltak homokosnak minden rockert...akkor most én hülye-e vagyok?

Mindegy, visszatérve a zenéhez: az emo csak egy kiragadott dolog volt, a sírva éneklésben élen járnak nem-emos bandák is (gondoljunk csak pl a Linkin Parkra, bár ott a sírást néha ordítással keverik, így keményebb...). Mivel a fentiek leginkább fiatal emberekből álló kezdő bandákra érvényesek, megvédhetnénk őket azzal, hogy kicsik még, kezdők még, senki sem kezdte egyből profi módon a karrierjét. Persze, de ha valaki még csak ügyetlen tini, akkor miért van jobb első videoklipje, mint mondjuk anno egy Korn-nak, vagy Stone Temple Pilots-nak? Nem irigylem tőlük, isten ments! A gond az, hogy míg korábban, akár 30-40 (Deep Purple, Doors) vagy 18 (Nirvana, Pearl Jam) évvel ezelőtt egy kezdő ifjú banda nemcsak "ügyetlenke" de "ismeretlenke" is volt, addig manapság, ha egy kiadó meg akar csinálni egy tini-rock bandát, akkor már az első albummal világsikert tud elérni. (pl. Tokio Hotel) A pop-piacon régóta meglévő jelenség az elmúlt 10 évben a rockzenében is megjelent. Ezzel épp a tisztaságát, őszinteségét sikerült összepiszkolni egy kicsit. Ráadásul, ha egy 17 éves zenész élete első 10 dalának elkészítése után körbekoncertezi a világot, és milliomossá válik, nagyon nehéz fenntartani benne a motivációt, hogy tovább gyakoroljon és fejlessze magát. Még ha meg is lenne benne az őszinte "zenész-ség", akkor is nehéz ellenállni bizonyos kísértéseknek.

Hm...micsoda szómenés. Mindenesetre az itt leírt dolgok nem csak a grunge zajos, nyers tisztaságához és ebből fakadó férfias erejéhez, de a majdnem 30 évesen kezdődő "elhippiesedésemhez" is vezetnek manapság. Jövő nyáron bringára ülök és kiköltözöm a mezőre, csinálok egy kommunát, aki akar jönni, mindenképpen viseljen virágot a hajában!

 

2 komment

Címkék: emo hippi eddie vedder

A bejegyzés trackback címe:

https://grunge.blog.hu/api/trackback/id/tr9247416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegyeskazetta · http://vegyeskazetta.blog.hu 2007.12.01. 02:03:05

helo,

azért nincs közvetlen összefüggés a fiatal és szar zenét játszó együttesek és a gyors siker között. vagyis attól, hogy fital és szar az együttes, még nem biztos, hogy egyenes útja van a lemezszerződéshez és a sikerhez. az általad említett együttesek inkább szórakoztatóipari termékek, kimondottan azzal a céllal gyártották őket, hogy 17-18 évesen kiadjanak 1-2 lemezt, és megtermeljék a tök tudatosan beléjük feccölt pénzt, és gyors és nagy nyereséget hozzanak, aztán kész. olyanok, mint egy újfajta borotva, fogkefe vagy dezodor. a tokio hotel csak a németországi és a még keletebbi országok 12-14 éves leányai között arat sikert, ami természetes, hiszen konkrétan nekik hozták létre, ugyanúgy, mint amikor bármilyen más iparban felmérik a célcsoport igényeit, és legyártják a terméket. teljesen automatikus, hogy néhány hét castingolás után ott vannak a stúdióban meg a haknikonceteken. ez a mechanizmus szerintem összehasonlíthatatlan azzal, hogy összejön pár tetterős fiatal, és rockegyüttest csinálnak, kurva sokat szenvednek, végigszívják a zeneipar minden keservét, és végül talán lemezt csinálnak és befutnak - vagy nem :) szóval szerintem nem érdemes összemérni a kettőt.

hm 2008.12.11. 21:23:42

szia! de nem csak a rockzenére igaz,

Kurt Cobainékat meg fusztrálta, főleg őt hogy belepofáztak a stúdiófelvételeikbe, meg nem engedtek az elképzelt, kitalált hangzásból a főnökök.

az a legszomorúbb ma egy zenész ha átéli a zeneiségét, a független művésziességgel éhen hal.
Egy szinten túl meg ahogy észrevettem miután bekerül a média gépezetébe,és továbbra sem mossák ki az agyát, és nem bezsélik bele,hogy ne érezd magad szarul, inkább nézd mennyien rajonganak érted, és mennyi pénzt kaszálunk (ami itthon meg röhejes)

aztán ott vannak az ízléstelenül giccses,semmitmondó videóklippek. jó,lehet azt mondani hogy erre van igény. De semmi kreativitást nem látok bennük, holott állítólag kurva drága egy videoklipp.

A hiperkarmát mentsük meg,ha még lesz,vagy nemtudom. Szépen kérek mindenkit!!!!

Pl én is pár év alatt felismertem hogy számomra zeneileg mi az ami igényes, és szerintem aki értelmes nem kell félteni, hogy kinövi a kordivat sablonzenéket. Ha meg télleg az tetszik neki, akkor hallgassa ameddig akarja. De mindig felháborít amikor a hangszeres zenékről tudomást sem hajlandóak venni,és gépi tücctücc zenékre költenek.

süti beállítások módosítása