HTML

Emlékszünk a grunge-ra?

Mi volt olyan irdatlan jó benne? Miért csak ott? Miért csak akkor? Mi maradt helyette?

Friss topikok

  • rDAVE: a Real Lies szegedi együttesre már mondták a grunge stílust és ráadásul az Ep magyar nyelvű reall... (2010.09.16. 06:00) Magyar grunge?
  • HányÉves: @raszkolnyikov30: teljesen egyetértek Veled. A heroinos hasonlat meg a TCS szám beillesztése csak ... (2009.01.04. 13:48) Love, hate, love ... de tényleg
  • dejavubazz: Cantrell nyilatkozta anno, hogy szamara korantsem volt felhotlen a felvetel, mert betolt elotte eg... (2009.01.02. 17:35) AiC Unplugged: Layne-t magára hagyták?
  • hm: áh vissza fog az térni, a zenében van megújulás mindig, és lesz olyan időszak ahol ismét a grunge-... (2008.12.11. 21:43) Blog egy 10 éve halott stílusról? Igen!
  • hm: szia! de nem csak a rockzenére igaz, Kurt Cobainékat meg fusztrálta, főleg őt hogy belepofáztak a... (2008.12.11. 21:23) Elhippiesedés?

AiC Unplugged: Layne-t magára hagyták?

2007.11.22. 19:46 HányÉves

Persze, tudom, hogy két hete feküdt már igen "kellemes" körülmények között, mikor anno 2002-ben rátaláltak, de most nem erről van szó.

A minap néztem az Unplugged-jukat. Ha igazak a pletykák, alig bírták összevakarni a koncertre, annyira kész volt előtte. Nyilván ez is dühíthette a sokkal fegyelmezettebb, összeszedettebb társait. De van valami, amire akkor sem találok magyarázatot, persze lehet, hogy csak hallucináció. Épp erre keresem a választ. Ti mit gondoltok?

Jól láttam-e vajon, hogy a koncert alatt Jerry Cantrell és a többiek tök jól érzik magukat és a közös zenélést, de valahogy - a tényleg finoman szólva enervált - Staley-t csak tisztes távolból, (kicsit lenézve?, szánakozva?) figyelik?

Remélem, hogy nem így van, de pl a koncert végi ölelkezésben is csak késve, egy apró mozdulat erejéig "fogadják be" maguk közé.

El tudom képzelni, hogy az évek során elegük lett abból, hogy folyton gondok vannak vele, és addigra már egy egy ilyen fellépés komoly szerződésekről és még komlyabb pénzekről szólt. Olyan volt néha Cantrell tekintete, mintha azt mondta volna: "Te hülye drogos lúzer, alig bírsz énekelni, hogy lehet így veled bármit is kezdeni?"
És tényleg, Layne alig bírt ülni is. DE! Egyrészt, szerintem az Unplugged lágyabb hangzásához "véletlenül" még jól is jött ez a gyengébb hang. És tényleg, pl. a Down in a hole jobban sikerült, mint a stúdióban, de legalábbis az én hátam még ma is borsódzik, ha hallom:

Másrészt, most lehet, hogy sokan megköveznek, de akkor is tartom: Staley volt a zseni a bandában, a többiek "csak" nagyon profi zenészek. Semmire nem mentek volna Staley zsenije nélkül. (És persze ez fordítva is igaz.) A koncertek, fellépések bizonytalanokká válhatnak, ha Layne-re nem lehet számítani. De ha ő nem lett volna olyan, amilyen, akkor koncertek sem lettek volna. És ha innen nézzük, Cantrell-ék távolságtartása, "véleményezése" nem volt jogos.

Nagyon remélem, hogy rosszul látom, és teljesen mellette álltak, akkor is, amikor már nyilvánvaló volt, hogy elvesztette a hernyóval vívott harcot.

Mellesleg, valahol, talán egy YouTube-os comment-ben olvastam egy nagyon szívemből szóló dolgot: sokan mondják, hogy bárcsak ne drogozott volna és bárcsak ne halt volna meg és még mindig énekelne. Csakhogy: ő azért énekelt úgy és olyan dalokat, mert úgy élt, ahogy. Nincs értelme más életet kívánni neki sajnos. Ez volt az övé, és így tudott még ennyi év után is ennyire hatni ránk. 

1 komment

Címkék: seattle unplugged grunge alice in chains layne staley jerry cantrell

A bejegyzés trackback címe:

https://grunge.blog.hu/api/trackback/id/tr84238629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dejavubazz 2009.01.02. 17:35:24

Cantrell nyilatkozta anno, hogy szamara korantsem volt felhotlen a felvetel, mert betolt elotte egy utcai arusnal vasarolt hotdogot, elcsapta vele a hasat, ezert parszor ki is kellett mennie fosni a budira a szamok kozott.

Az is igaz viszont, hogy Staley nem volt topon. A Sludge Factoryt peldaul csak negyedszerre sikerult normalisan rogziteni, mert mindig elbaszta a szoveget- annak ellenere, hogy ott volt elotte a kottatarton.

Asszem valami 4 orat voltak aznap a szinpadon.
süti beállítások módosítása